מזל של אלופים?

זמן קריאה משוער 3 דקות
בתקופה האחרונה יוצא לי לראות לא מעט תקצירים של משחקים העונה ובכלל כדי להעביר את הזמן. הצפייה מחדש גרמה לי להזכר שלא אחת השנה נצחנו משחקים בדקות האחרונות של המשחק, מה שהרבה פעמים הוגדר ומוגדר כ׳מזל של אלופים׳. כדורגל הוא אכן משחק עם הרבה שירורתיות, אבל פתאום חשבתי שאולי לא מדובר על ׳מזל של אלופים׳, אלא על משהו שהוא לגמרי מתוכנן ופשוט הפוטנציאל האמיתי של הקבוצה הזו מתממש בדקות האחרונות והנתונים מראים את זה.
להבקיע גולים זה דבר חשוב בכדורגל. ב-100%מהמקרים, מי שמבקיע גול אחד יותר מהיריבה מנצח. להבקיע גולים בדקות 81-90, זה אפילו עוד יותר חשוב מהסיבה הברורה שאם אתה מבקיע גול ששובר שוויון בדקה ה-85 כנראה תנצח את המשחק. עכשיו לא יפתיע אתכם לשמוע שבשלוש השנים האחרונות בפרמיירליג, 60% מהקבוצות שהיו המצטיינות בהבקעה בדקות 81-90 סיימו במקומות 1-5 (אם נוסיף את מקום 6 שגם מוביל לאירופה, נגיע ל-93%). בנוסף, בשלושת השנים האחרונות, רק קבוצה אחת סיימה בין שלוש הקבוצות הראשונות, אבל לא הייתה מהמצטיינות בדקות האחרונות, טוטנהאם של 2017-18 עם מאזן 11-8 (סטטיסטיקות שלי, מוזמנים להכנס ללינק לשחק עם הטבלאות).
אז כנראה שכדאי להבקיע בדקות האחרונות של המשחק.עכשיו בחזרה לליברפול של השנה. ב-29 משחקים עד עכשיו הבקענו 12 גולים בדקות 81-90 וספגנו 3. מתוך ה-12 שישה גולים השיגו לנו 3 נקודות (ניוקאסל, לסטר בבית, וילה, פאלאס ו-ווסטהאם), אחד השיג לנו נקודה (יוניטד בחוץ) השאר פשוט הובקעו בסוף המשחק כשכבר הובלנו (ברנלי, אברטון, ווטפורד בבית, יוניטד בבית וסות׳האמפטון בבית). אגב, המבקיע האפקטיבי שלנו בדקות האחרונות הוא בובי, שהבקיע 3 מאותם 6 גולים שהביאו נקודות. מנגד, בדקות האלו ספגנו 3 שערים, שניים היו חסרי משמעות (סות׳האמפטון בחוץ וארסנל בבית) ואחד השווה את התוצאה ובסוף ניצחנו (פאלאס). חוצמזה, הדקות 81-90 הן הדקות הטובות ביותר שלנו מבחינת כמות השערים שאנחנו מבקיעים. גם בסוף מחצית אנחנו מבקיעים הרבה, מה שמעיד על עייפות של הקבוצה השנייה, אבל אין ספק שגול בדקה ה-85 יותר משמעותי מגול בדקה ה-40 (כמו שכתבתי למעלה). כלומר, בפאראפרזה, כדורגל משחקים 90 דקות ובסוף ליברפול מנצחת (בשנתיים האחרונות).כמובן שאפשר להתווכח כאן האם קבוצות שמבקיעות בדקות האחרונות בהכרח יהיו ראשונות או שקבוצות שהן ראשונות בהכרח יבקיעו בדקות האחרונות, הטענה שלי היא שזו לא מקריות, זו תוצאה של טקטיקה ועבודה. הקבוצות שמובילות את הפרשי השערים בדקות האחרונות, הן קבוצות שגורמות לשחקנים של היריבה לעבוד קשה עם המון מסירות והעברת משקל מצד אחד של המגרש לשני. סגנון המשחק של קלופ בשנה שעברה, והרבה יותר השנה, הוא כזה של העברת משקל של המשחק מצד לצד או מסירות עומק מההגנה והקישור האחורי (יש גם חיתוכים מהקישור ומהכנף, אבל זה פחות קשור כאן) והרבה מאוד תנועה אלכסונית (גם פפ משחק בסגנון שמזיז מלא את היריבה, אבל מצד שני סיטי מאוד חזקים גם בהבקעה בדקות הראשונות, אז יש כאן עוד משהו). סגנון המשחק הזה מזיז כל הזמן את היריבה ודורש ממנה להיות עירנית לתנועה ולרוץ בתיאום כדי להגן. אפשר לעשות את זה 80 דקות מעולה, אבל אז מתחילים להתעייף. קבוצות שלא החזיקו מעמד 90 דקות, ספגו בדקות האחרונות וזה בדיוק מה שקרה וקוראים לו מזל של אלופים, זה לא מזל, זו טקטיקה והמון המון עבודה על מגרש האימונים. החוכמה היא לא רק להביא את היריבה להיות לא מרוכזת בדקות האחרונות, אלא להגיע לשם כשאתה הכי מרוכז שאפשר, וזה מה שקלופ והצוות שלו יודע לעשות. זה מה שקוראים לו אופי של אלופה, זה שילוב של קבוצה שמאמינה בעצמה יחד עם עבודה על שמירת כוחות במהלך המשחק בשביל הדקות האחרונות ושמירה על תבנית משחק גם כשקשה יותר.

עוד נתון מעניין על השנה, הוא שהמשחקים שבהם לא הבקענו לא בסוף מחצית ולא בסוף המשחק היו ב-6 מהמקרים נגד קבוצות צמרת (צ׳לסי, שפילד יוניטד פעמיים, טוטנהאם, סיטי, לסטר), פעמיים נגד קבוצות תחתית בבית (ברייטון, בורנמות׳), פעמיים נגד קבוצת תחתית בחוץ (ווסטהאם, נוריץ׳) ופעם אחת בהפסד לווטפורד. מה זה אומר? לדעתי, מדובר על משחקים שבהם הטקטיקה מעט שונה או שהיריבה היא כזו שאוהבת לעבוד עם הכדור ולהניע את המשחק (קבוצות צמרת), או שהמשחק נסגר מוקדם (קבוצות תחתית).

בשני משפטים, מבחינה טקטית ליברפול משחקת בצורה שמעייפת ומזיזה את הקבוצה שמנגד, כשהמשחק ב-80 (או 75) הדקות הראשונות שלו, הרווחים שנוצרים נסגרים ע״י היריבה בצורה ממושמעת, אבלל ככל שהמשחק מתקדם קורים שני דברים; אחד, היריבה מתעייפת ושחקנים מגיבים יותר לאט (פיזית ומנטלית), היריבה מעזה קצת יותר ואז נפתחים מרווחים מאחור. שני הדברים האלה מובילים ליותר שערים בדקות האחרונות בגלל חוסר ריכוז. אתם יכולים להתווכח איתי שזה מקרי וזה ׳מזל של אלופים׳, אבל לדעתי יש כאן משהו שעובדים עליו באימונים כל הזמן. אז אולי כדורגל הוא משחק מקרי, אבל אם אתה מנצל את הסטטיסטיקה, הסיכויים שלך לנצח עולים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *